Tatai Református Egyházmegye

Egyházmegyei Szolgálói Csendesnap Tatán

2023-12-11 19:08:55 / Nagy Attila

Harmadszor és először. A tatai gyülekezetben harmadszor, viszont kiterjesztve az egyházmegye gyülekezeteire először szerveztük meg a Szolgálói Csendesnapot. A Covid után a szolgálók erőfeszítéseiért, az értük való hálaadásért, később már hagyományból, idén pedig már a megye közösségében erősödhettünk a szolgálatunkban. „Felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, Krisztus testének építésére" (Ef 4,12)

Több, mint 100 résztvevővel, 12 gyülekezetből. Hitoktatók, diakóniai és missziói szolgálattevők, presbiterek és lelkészek együtt adtunk hálát, kereshettük Isten akaratát szolgálatunkban és oszthattuk meg áldásainkat és terheinket egymással imaközösségben. Helyszínünk a Tatai Református Gimnázium volt, melynek aulájában az áhítat és a főelőadás kapott helyet, majd a tantermekben a választható műhelyekre szóródhattunk szét.

 

 

Az áhítatot Gerecsei Zsolt esperes úr tartotta. Az ApCsel 26 alapján az Isten szerinti látás fontosságára hívta fel a figyelmet a szolgálatokban, melynek forrása és vége sem lehet más, mint Krisztus. A dicsőítést a tatai gyülekezet ifjúsági zenekara segítette.

 

 

A főelőadást Lovas András lelkipásztor tartotta: Szolgálatok a XXI. században címmel. A missziói lelkületű gondolatokban a résztvevők inspirálódhattak, az evangéliumi szolgálatban megerősödhettek. Előadásában kiemelte: a ma kor szekularizált, az egyháztól eltávolodott emberek kora, ahol az egyház missziós helyzetbe került a nyugati világban is. Ma sem szabad és kell más utat választani, mint az evangéliumot, Isten szeretetének erejét. A vallásosság és a vallástalanság ugyanúgy tévút - Isten szabadító erejére és jóságát, igazságát kereső hitre van szükség. Így lehet belépni Isten nagy tervébe (M. W. Goheen), így léphet ki az egyház a saját missziói problémájából belépve Isten missziójába Krisztus egyházaként. A gyülekezetnek hidakat kell építenie a szekularizált ember világával, hogy Isten evangéliumával hatást érhessen el.

 

A folytatásban a gyülekezeti szolgálatok speciális területeiről választhattak előadást a résztvevők. Gyermekszolgálat területén az evangéliumi lelkület; A diakónia, mint a gyülekezet megújító ereje; A kiégés problémája; A dicsőítés lényege; A gyülekezeti misszió egyik lehetőségéről, a Tanúim lesztek képzésről.

 

 

Az előadásokból visszatérve, a résztvevők kiscsoportokban számoltak be a nap tapasztalatairól, örömeiről és hogy mit fognak tudni beépíteni a hallottakból saját gyülekezeti szolgálatukban. Imaközösségben nem csak a saját ügyeinkért, de a másik testvérért és gyülekezeti szolgálatért is imádkozhattunk és azóta is imádkozunk!

 

Az elhangzott előadások képi és hanganyagából összefoglaló készült, mely az egyházmegye honlapjáról elérhető.

 

Az Úr áldását éltük meg a napban, amiért egyedül a Szentháromság Istené a dicsőség örökkön-örökké! Ámen

 

Farkas Balázs lelkipásztor